Недопустимо е цените на топлата вода и парното да се превръщат в заложник на прогнози, откъснати от реалностите на пазара.

Това пише омбудсманът Диана Ковачева в становището си до Комисията за енергийно и водно регулиране по повод заявените от регулатора намерения за увеличение на цените на топлинната енергия за новия регулаторен период от 1 юли 2021 г. 

„Освен обективните фактори на международните пазари, действащата Наредба № 5 за регулиране на цените на топлинната енергия създава предпоставки за дълбоко изкривяване на ценообразуването във вреда на крайните потребители“, подчертава Ковачева.

Снимка: btvnovinite.bg

Според омбудсмана досегашната практика е показала, че е невъзможно КЕВР да изготви реалистични прогнози за 12 месеца напред за цените на природния газ и на въглеродните емисии. 

Тя уточнява, че доказателство за това са прогнозите на регулатора за приключващия сега ценови период, които са били категорично опровергани от пазара, а това доведе до факта, че граждани и фирми са надплатили през сметките си за топлинна енергия близо 29 млн. лв. за природен газ. 

Ковачева определя като тревожно, че действащите правила при ценообразуването създават мотивация за КЕВР да се презастрахова чрез завишаване на прогнозните разходи на дружествата в сектор „Топлоенергетика“, с цел недопускането на евентуални техни икономически загуби. „Подобно презастраховане обаче е за сметка на крайните клиенти и е абсолютно неприемливо“, допълва общественият защитник.

„Колкото до сметките на крайните потребители, системата за дялово разпределение на топлинната енергия за тях и в момента се прилага с отчитане на различни ценови периоди в рамките на един отоплителен сезон“, пише още омбудсманът.

В заключение тя настоява новите цени на топлинната енергия да бъдат изготвени в съответствие с чл. 2, ал. 2 от Закона за енергетиката, съгласно който производството, преносът, разпределението и търговията с топлинна енергия се извършват при гарантиране защитата интересите на потребителите.                    

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!