Върховният касационен съд регистрира партията на Васил Божков – „Българско лято“. Така ВКС потвърди решението на Софийския градски съд и определи за неоснователен протеста на прокуратурата. 

Решението е окончателно. 

„Твърденията в протеста, че не е посочено как точно и по какъв начин е било проведено „онлайн“ учредителното събрание се опровергават от съдържанието на протокол за проведено учредителното събрание, нотариално заверени декларации на участниците, декларацията по чл. 15, ал. 3, т. 8 от Закона за политическите партии (ЗПП) на ръководството на политическата партия, от които се установява, че учредително събрание е проведено на 03.01.2021 г. посредством телеконферентна връзка чрез приложението livewebinar.com.“, посочват магистратите. 

По отношение доводите за проверка на идентичността или приликите на емблемата на политическата партия с подобни на други съществуващи графически изображения тричленният състав на ВКС посочва, че следва се има предвид тяхната неотносимост към преценката, която СГС трябва да извърши в производството. 

„Член 5 поставя като единствени ограничения политическите партии да използват в своите символи герба или знамето на Република България или на чужда държава, както и религиозни знаци или изображения или да накърняват общочовешките ценности и да противоречат на добрите нрави, в каквито насоки твърдения от страна на прокуратурата не се сочат“, се казва в мотивите.  

Развръзката по казуса идва след крайния срок за регистрация на партии и коалиции в Централната избирателна комисия за предстоящите парламентарни избори. Припомняме, че заради този факт „Българско лято“ реши да участва във вота чрез партия мандатоносител - Българско национално обединение. 

Божков ще води листата на партията в 25 МИР-София, където ще се изправи срещу Бойко Борисов (ГЕРБ), Корнелия Нинова (БСП) и Христо Иванов (ДБ).