Условно наказание от 2 години затвор, отложено с 4-годишен срок, постанови Върховния касационен съд за бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов, съобщиха от ВКС. С това се слага точка на скандала „Суджукгейт“.

Мартинов е признат за виновен за това, че  през 2011 г. е изнудвал добричкия бизнесмен Антон Проданов да му достави един тон суджук, 30 кг телешка пастърма и 30 кг филе, твърдейки, че ги иска за бившия премиер Бойко Борисов.

„Антон П. не е желаел навреме да се оплаче за осъществено спрямо него противоправно поведение пред съответните институции, страхувайки се от повлияването им от подсъдимия като местен виден функционер на определена политическа партия, за което говори свидетелят Х. В тази насока не бива да се пренебрегва и обстоятелството, че потърпевшият е приел заканите за пълно ликвидиране на бизнеса му като лесно изпълними, поради което и се е поддал безропотно на изнудването“, пише в информацията от съда.

Допълват още, че „производството е образувано години по-късно и не по сигнал на пострадалия, заради създадената обстановка на страх на местно ниво в Добрич от подсъдимия, поради явните му благоприятни позиции сред управляващата тогава политическа партия“.