„БСП за България“ се превръща в широка лява коалиция за предстоящия предсрочен вот – Българската социалистическа партия е пред подписване на споразумения с АБВ, „Движение 21“ и „Нормална държава“. Това обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Трите формации са водени от знакови лица от миналото на Столетницата, напуснали я след сблъсъци с ръководството ѝ – Румен Петков, Татяна Дончева и Георги Кадиев.

Нинова обяви новината сама - тепърва ще се подписват споразумения през следващите дни до крайния срок за регистрация в ЦИК на 26 май. Разговорите се водят от 2-3 седмици, стана ясно на пресконференцията на "Позитано" 20.

„Изчистихме общите си политики, всяка формация представи своите платформа и програма – видяхме, че в най-висока степен те съвпадат“, коментира лидерът на БСП. Тя обясни, че политическият субект остава „БСП за България“, старите членове на коалицията се запазват, а новите подписват споразумение за предстоящия вот, което може да бъде продължено.

Те ще намерят място и в листите, като обаче Нинова подчерта, че Румен Петков и Георги Първанов по свое желание няма да са кандидат-депутати.

Нинова подчерта, че разговори с формацията на Мая Манолова не са водени и няма да бъдат водени. По думите на лидера на БСП бившият омбудсман не е откликнала на поканите от „Позитано“ 20 преди последните избори, а в парламента „Изправи се! Мутри вън!“ „ни определиха като „статукво“, като партия, с която не искат да говорят“.

Снимка: Ладислав Цветков

„Не предвиждаме с тях да водим разговори за обединение“, заяви Нинова, като предпочете да не коментира факта, че с днешното решение на практика се разбива коалицията около ИСМВ – Татяна Дончева беше депутати зам.-председател на парламента именно от тази парламентарна група.

Към момента не е говорено и с бившия премиер Жан Виденов, който също обяви свой нов политически проект.

Нинова обаче подчерта, че текат разговори с други формации. Според нея обединението ще вдигне резултата на левицата, а освен това и ще даде шанс за управление в ляво-център.