Седми пореден ден продължават опасните жеги у нас, а към високите температури се прибавиха и силни слънчеви изригвания.

Седем температурни рекорда бяха отчетени днес в страната. Най-топло беше в Сандански и Русе, където термометрите показваха 39,3 градуса, в Лом - 38,1, във Видин, Свищов, Чирпан и Пазарджик – 37 градуса, а на връх Рожен - 27,2 градуса, което е рекорд за това място.

Между високите температури и слънчевото изригване обаче няма връзка.

В момента астрономите наблюдават група от слънчеви петна надхвърляща 300 000 километра в диаметър, а отделни петна от тази група достигат между 90 и 100 хиляди километра, така че е възможно тази група петна да бъде наблюдавана дори с невъоръжено око на изгрев или залез слънце, което е наистина рядко явление.

Учените напомнят, че не всяко слънчево изригване е потенциално опасно, защото изхвърлените заредени частици не винаги са насочени към нашата планета. Съобщенията за предстоящ срив на комуникациите заради слънчеви изригвания са несериозни, най-малкото защото тези явления са невъзможни за предсказване.

Няма категорични научни доказателства, че магнитните бури причиняват дискомфорт. Това е мнението както на астрономите от обсерваторията "Рожен", така и на техните колеги в НАСА.

Заради жегите обаче около 40 души колабираха в Пловдив, съобщи за bTV дежурният лекар в Районната координационна централа на Центъра за спешна медицинска помощ в града.

Приблизително половината от случаите са възникнали на обществени места, а останалите 20-ина човека са били по домовете си по време на колапса. В спешните отделения се настаняват предимно възрастни хора, заяви дежурният лекар.

Съмнения за инсулт или инфаркт има при около пет човека, но в началото лекарите не могат да установят със сигурност дали е имало сърдечен или мозъчен удар. Дежурният съобщи, че в отделението почти постоянно докарват припаднали от жегите хора. До този момент няма смъртни случаи.

В рубриката "Аз, репортерът" ни изпратихте кадри от проливни дъждове и бури, които бушуваха в Пловдивско, Добрич и части от София.