Около 12,70 лева е себестойността на килограм качествен кашкавал, направен от мляко, изчисли в студиото на „Тази сутрин” по bTV Димитър Зоров от Асоциацията на млекопреработвателите.

Той уточни, че това е цена, без в нея да са включени печалба и надценки.

„Цената на млякото е 70 стотинки за литър, в предприятието с транспорта влиза на 75 ст. Между 10 и 10,5 литра мляко са необходими за килограм кашкавал, тоест само 8 лева струва млякото”, отбеляза той.

По думите му най-малко 2,50 лв. са производствените разходи на предприятията  и така сумата общо става 10,50 лв., плюс ДДС - 12,60 - 12,70 лв.  

Той коментира и изследването на „Активни потребители”, което откри нарушения, свързани с влагането на растителни мазнини и нишестета в продуктите, неспазване на законовите изисквания при етикетирането и високо водно съдържание.

Кашкавал не може да се нарича продукт, който не е от 100% мляко, подчерта Зоров.

По думите му това е сериозен удар върху легалния бизнес, който спазва правилата и гарантира на потребителя, че това, което пише на етикета, е това, което е вложено в продукта.

„Може би голяма е вината и на нашите преопаковъчни предприятия, защото голяма част от жълтите сирена сирена влизат в България вероятно като полуфабрикати и се използват като суровини за топените сирена. Тук се разфасоват и се преименуват като кашкавал”, посочи Зоров.

Той подчерта, че това е груба злоупотреба. По думите му тази практика не е тайна и за търговските вериги.