Около 100 000 туристи е загубила България още в началото на това лято. Равносметката, оповестена днес, потвърждава предварителните прогнози на Министерството на туризма.

Очаква се спадът на чуждестранните туристи по родното Черноморие през лято 2019 за целия сезон да е между 3 и 6 на сто. 

През юни и юли България е била посетена от 2,7 млн. чуждестранни туристи, което е с 3,5% по-малко в сравнение с 2018 г..

Финалните данни за целия летен сезон ще излязат през следващата седмица. Цифрите до момента обаче не са толкова тревожни, колкото се очакваше в началото на лятото. Важно е да се отбележи, че спадът е на фона на изключително силния сезон 2018, когато имаше рекорден ръст. Ако направим сравнение с 2017 година например, то отиващото си лято е по-успешно оттогава.

Любопитна тенденция в големите курорти – ръст на нощувките на български граждани. В Албена отчитат 15% повече родни туристи.

"Един средно добър сезон. На фона на цялата конюнктура, която беше наистина негативна спрямо българския туризъм", заяви Красимир Станев, изпълнителен директор на „Албена”.

Именно засиленият интерес на българите към родното Черноморие донякъде компенсира спада от чужди пазари.

В края на сезона на бургаския плаж "Крайморие" отчитат, че има спад, но разликите не са големи.

"Конкретно на този плаж, да, действително българите компенсираха голяма част така от чуждите туристи", каза концесионерът на плажа Николай Димитров.

През следващата година страната ни ще отдели 11 млн. лева за туристическа реклама плюс 15 млн. за насърчаване на организирания туризъм от чужбина. Търси се обаче правен механизъм да стане това.

"Нямаме право да дотираме, нито да субсидираме полети, тъй като сме държава-членка на ЕС и това изцяло нарушава правилата за държавна помощ, ако го направим", обясни министърът на туризма Николина Ангелкова.

А Комисията за защита на потребителите отчете нарушения като лоша хигиена и несъответствие в менюто от ол инклузива, но по-малко от миналия сезон.