Откриха голямо количество опасни вещества в склад в Перник. Намерени и иззети са близо 200 килограма живак, основи и киселини.

„Бяха извършени активни действия по разследването, както и други процесуални действия. В резултат на което бяха събрани достатъчно доказателства за две лица за извършени, съобразно доказателства към настоящия момент, от тях отчуждителни действия по повод на опасни и отровни вещества, представляващи метален живак с честота около 99,99 %“, категорично заяви говорителят на районната прокуратура в Перник прокурор Христофор Рачев.

"След образуването на досъдебното производство и предвид спецификата и характера на неговия обект потърсихме и получихме незабавно съдействие от окръжния прокурор, ДАНС, ОД на МВР и кмета на община Перник с цел обезопасяване и запечатване на складовото помещение, в което са се намирали отровните вещества, обясни районният прокурор на Перник Гергана Малиновска и допълни, че е намерено място за съхранението на изнесените вещества.

Снимка: bTV

„Мога да кажа, че е изцяло елиминирана възможността да бъдат извършени действия, които биха застрашили живота и здравето на жителите на град Перник, както и замърсяването на околната среда“, добави още Малиновска.

На брифинга стана известно, че предприятието, в което са открити опасните вещества е частна собственост. Същото е имало разрешение за работа с такива.

От прокуратурата поясниха, че повече информация по случая ще бъде дадена при последващо развитие на разследването, тъй като продължава процесът по събирането на доказателства.