Пожар гори в три сеновала с площ 10 декара на най-голямата кравеферма в България – в пловдивското село Поповица, община Садово, предаде кореспондентът на bTV Райна Зайкова.

Снимка: bTV

На мястото са изпратени шест пожарни екипа.

Снимка: bTV

Работниците са евакуирани. Няма пострадали.

Снимка: Райна Зайкова

Изтеглена е и цялата техника.

Снимка: bTV

Сигнал за инцидента е подаден в пожарната малко след 10 ч. тази сутрин.

Гъстият дим и пламъците се виждат от главния път Пловдив – Свиленград. Засега обаче няма опасност от задимяване и спиране на движението.

Снимка: Райна Зайкова

В трите сеновала има няколко тона сено. Според пожарникарите ще е трудно огънят да бъде овладян, защото, когато се запали, сеното гори дълго, така че може да продължи да тлее с дни.

„Горимото натоварване е голямо и ще има необходимост от значително количество вода“, коментира пред Агенция „Фокус“ говорителят на Областното управление „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Пловдив инсп. Цвятко Дешев.

В кравефермата работят стотици души и се отглеждат около 5000 крави. Борбата на пожарникарите е огънят да не стигне до животните.

Не се знае от какво е причинен пожарът.

Вижте повече във видеото:

Край Поповица се намира и биогазова централа (електрическа централа за производство на енергия от биогаз метан) с мощност от 1,5 мВт на същия собственик. Именно кравефермата осигурява суровината за нея.