Оградата по границата с Турция вече не може да спре бежанците. От „Гранична полиция” съобщават за няколко успешни опита на преодоляване на 30-километровото защитно съоръжение от нелегални имигранти, които в последствие са задържани. В същото време, заради засиления миграционен натиск, от МВР настояват цялата българо-турска граница да бъде опасана с ограда.

Едва построени, 30-те километра ограда вече не са пречка за бежанците. Въоръжени с клещи и стълби, те преминават през нея. И порталите, които службите оставиха за ремонт на съоръжението, също се оказали врата.

От МВР твърдят, че тези портали са доста хуманитарни - през тях свободно могат да преминават хора в нужда. Дали обаче тези хора ще бъдат пропускани, зависи от патрулите, които трябва да реагират, ако видят на видеокамерите, че там има бедстващи хора.

Сега МВР предлагат оградата да опаше 130 километра - цялата сухопътна граница. Имало обаче и друг вариант. Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров заяви, че по границата ще има 800-900 служители повече, което ще струва 31 млн. лева от бюджета на ведомството. Така 40-те милиона за ограда излизали по-евтино от наемането на допълнителна охрана. Сметката на МВР обаче не се хареса на хората в пограничните села.

Предстои политическо решение. Ако кабинетът даде зелена светлина, най- вероятно оградата ще бъде факт догодина по това време.