Кражба от църква - над 1000 лева са задигнати от 200-годишен храм в Чирпан.

Освен парите крадците си тръгнали с кръст, обкован със сребро и лъжичката, с която се дава причастие.

Снимка: bTV

Ден преди Гергьовден отец Георги намира вратата на черквата "Въведение Богородично",  притворена.  Предишната вечер лично я заключил

„Като погледнах през прозореца, видях, че канцеларията цялата е разхвърляна, всичко е обърнато наопаки и разбрах, че става въпрос за грабеж“, каза Отец Георги храм Въведение Богородично – Чирпан.

Снимка: bTV

Освен в канцеларията, крадците успяват да проникнат и в храма през южната порта. Разбиват касите. Тръгват си не само с парите:

„От утвара, който за богослужие използвам, за литургия, лъжичката за причастие изчезнала и един кръст, с него извършвам водосвет и други ритуали, който е от чимширово дърво и със сребърен обков и позлатен“, споделя божият служител.

Снимка: bTV

Видеонаблюдение запечатва посегналите на храма, а щетите от грабежа отец Георги изчислява на над 1000 лева - празниците тъкмо минали и предстояло да отворят кадите и кутиите за дарения пред църковните настоятели. Но крадците изпреварили.

Снимка: bTV

Храмът „Въведение Богородично“ в Чирпан е строен през 1831 година. Ферманите за разрешение за градежа му още се пазят в църквата. Която се нуждае от ремонт.