Министър-председателят Огнян Герджиков освободи медийния си съветник Иван Гарелов.

В прессъобщение на правителствената информационна служба се казва, че причина е днешното участие на журналиста в телевизионно предаване и произтеклото от това нарушаване на правилото за неутралност на служебното правителство в предизборната кампания.

Днес сутринта в национален ефир Гарелов защити водача на листата на БСП в Хасково Елена Йончева, която от дни е в задочен спор с бившия премиер Бойко Борисов.

Лидерът на ГЕРБ заяви, че правителството е било принудено да плаща милиони за интервютата на Йончева. На 12 март в предаването „Тази неделя“ по bTV тя отговори, че нищо от казаното не е вярно, че ще съди Борисов и е убедена, че ще спечели. Йончева го призова да бъде мъж и когато се докаже, че лъже, да слезе от политическата сцена, като посочи, че е готова на същата стъпка.

В същото предаване председателят на Института за дясна политика Георги Харизанов каза, че не става въпрос за работата на Йончева за БНТ, а Борисов говори за „централи“ и в цялата история са намесени 2 млн. лв., изплатени на френските служби. За какво точно става въпрос обаче щяло да стане ясно, когато започне делото, заяви той.

Впоследствие Борисов обяви, че ако Йончева го съди, ще призове специализираната прокуратура да извади всичко, „което сме платили насила“.

След като днес Гарелов защити Йончева, по думите му – като колега, премиерът Герджиков посочи, че е недопустимо член на политическия му кабинет да коментира и да взема страната на когото и да било участник в предизборната кампания.

По-късно през деня вечер Герджиков обоснова решението си.

„В него (Гарелов, бел. ред) проработи именно журналистическият нагон. Като изпусна, очевидно, предвид, че е част от кабинета на министър-председателя. А в условията на предизборна кампания е абсолютно недопустимо да се нарушават правилата“, каза премиерът.

Той обаче отказа да отговори на въпроса получавал ли е есемес от Борисов по темата.

„Никакво значение няма има ли есемеси, има ли жалби, има ли песнопения. Има мое принципно решение“, заяви той.

Ако мога да влияя на служебния премиер Герджиков да уволни Гарелов, тогава мисля да му пиша да върне всички областни управители, назначени от редовно избрано правителство, които той уволни и замени с кадри на БСП“, коментира пък Борисов във фейсбук профила си.