Няма принципна разлика между редовно и служебно правителство”, каза служебният премиер Огнян Герджиков по време отчета си на кабинета.

„Много често чувах, че служебното правителство има една-единствена задача – подготовката на изборите и къде сме тръгнали да правим други неща”, поясни още Герджиков.

По думите му критиките към служебния кабинет идвали предимно от медиите. „Всяка настояща позиция е бъдеща бивша. Мандатът на служебното правителство приключва”, допълни той.

Герджиков си писа четири, но по четирибалната система. Така той се пошегува с оценката, която получи от Корнелия Нинова. 

Професорът се похвали, че не е угодил нито на левите, нито на десните.

Кабинетът оставя 1,6 млрд. лв. в излишъка на бюджета и отчита почти 6 на сто по-високи приходи за същия период на миналата година, също така по-ниска престъпност и възстановена връзка между МВР и гражданите, както и по-ниска безработица и работеща икономика. 

Правителството отчете и успешно проведените избори, както и напредък в подготовката за европредседателството.

Герджиков се похвали и с прекратена концесия за летище София и инвестиционен интерес от страна на Китай към БДЖ. Най-големи проблеми имало в АПИ.

Герджиков отчете и „неистовото желание на бъдещия премиер Бойко Борисов да привлече Деница Златева и само крайният егоизъм на БСП попречил на това да стане”.

„Имаме приет финансов план за председателството. За тази финансова година разпределихме близо 50 млн. лв., колкото беше и бюджетът, гласуван от миналия състав на Народното събрание”, допълни Деница Златева по повод председателството на ЕС.

Служебният премиер отчете и дейността на отделните министерства. За Министерството на здравеопазването отчете въвеждането на електронното здравеопазване, което по думите му е по-добро от пръстовите отпечатъци на предходния министър Петър Москов.

За МВР коментира, че е възстановена връзката с гражданите по местоживеене, както и че до 20 април престъпленията са намалели.

При финансовото министерство отчете, че до 25 април са събрани приходи с над 5,9% повече спрямо същия период на предходната година.

При Министерството на труда и социалната политика отчете раздаването на великденските надбавки, както и облекчаване на административната процедура за получаване на месечни помощи за деца с трайни увреждания.

При енергийното министерство е постигната финансова и техническа стабилизация на сектора с общ финансов ефект над 120 млн. лв.

Успешен ли беше служебният кабинет на Огнян Герджиков?