Огнище на коронавирус в Спешната помощ в Пазарджик. Общо 11 служители са заразени от началото на пандемията, обяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, който днес на място се запозна със ситуацията в областта.

До 30 юли са се заразили четирима души, а от началото на август – 7, уточни той.

Един от новозаразените е интубиран, в тежко състояние.

Заразата в пазарджишката Спешна помощ тръгнала от фелдшер, върнал се на работа след хирургическа операция:

"След дълги болнични е дошъл на работа на 1-ви и на 2-ри. За съжаление, е имал някакво неразположение, но не е казал на колегите", обясни д-р Антоний Чеканов, завеждащ филиала на ЦСМП в Пазарджик. 

Всички негови колеги от смяната са тествани, шестима се оказват положителни за COVID-19:

"От 6 човека двама имат съвсем леки оплаквания. Медицинската фелдшерка е с неразположение и отпадналост", заяви д-р Антоний Чеканов.

На 30 юли шофьор на линейка от Пазарджик почина внезапно от COVID-19, сега медици и шофьори са силно притеснени:

"Беше здрав, прав…И короната си взе своето, за съжаление", коментира Борис Коларев, шофьор на линейка в  ЦСМП-Пазарджик.

Засега екипите на Спешната помощ успяват да покрият графиците за дежурства. Над 50 служители ще бъдат тествани за COVID-19.

„Направена е организация работата на филиала за спешна помощ в Пазарджик да продължи без прекъсване – командировани са служители от други филиали от областта, така че да няма притеснения относно работния график“, увери министърът на здравеопазването.