Коклюшът настъпва още. Огнища на заразата са открити в много училища, а Министерството на образованието и науката е в готовност при необходимост да въведе дистанционно обучение за отделни паралелки. Здравните власти пък позволиха по-ранна имунизация на бебетата.

Здравният министър Галя Кондева е на изслушване в Комисията по здравеопазване в парламента.

На срещата при премиера тя увери, че ситуацията се следи, а пикове на коклюш се наблюдават през период между 3 и 5 години.

„Общопрактикуващите лекари са тези, които много внимателно трябва да проверят изпълнението на имунизационния календар, защото голяма част от проблемите са свързани с неизпълнението му“, заяви Галя Кондева.

Като мярка за защита на най-уязвимите ваксината за коклюш ще може да се поставя по-рано. Ще се мисли и за по-лесен достъп до тестове.

Да осигурим диагностика не само в София, а и във Варна, Пловдив, Плевен, Стара Загора в университетски центрове. Тя ще бъде важна, за да се ориентираме каква е ситуацията“, каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Пред здравната комисия министър Галя Кондева обобщи, че коклюш има в 17 области. От 314 над 200 са в София. Държавата е осигурила средства за безплатни тестове - те ще се правят при определени условия.

„Ние не можем да поемем желанията за всички. Затова сме посочили определени критерии“, заяви Кондева.

Има осигурени достатъчно ваксини за децата, увериха от ведомството. Ще бъдат поръчани допълнителни за продажба в аптеките.

„От февруари в аптечната мрежа също е осигурена ваксина, налични са 750 дози. Фирмата производител има възможност да внесе още 2000 дози“, каза здравният министър.

Утре експерти трябва да се произнесат дали е нужно задължителната ваксинация да се разшири и към други рискови групи.

Депутатите решиха - при нужда, да се осигурят средства и за още тестове, както и за ваксини, ако се наложат още промени във ваксинационния календар.

График на имунизациите

Снимка: bTV

През първата година бебета у нас получават три дози от шествалентната ваксина срещу коклюш.

Първата имунизация е на двумесечна възраст. Сега здравните власти разрешават това да се случи когато бебето е на месец и половина.

Втората и третата доза са съответно на 3-тия и на 4-тия месец.

На 16 месец се прилага реимунизация.

Децата на шест години също подлежат на задължителна реваксинация срещу коклюш.  Както и тези на 12 години.

Какви са симптомите на коклюш?