Нови разкрития за смъртта на 8-годишното момче, чието тяло беше намерено вчера следобед пред къща в град Мездра.

Детето е починало след огнестрелна рана, а не от пиратка, както в началото се предполагаше.

Задържан е бащата на другото дете, в чийто дом те са играли. В къщата е открит арсенал от ловни оръжия и боеприпаси.

Според разследващите става въпрос за причиняване на смърт по непредпазливост, вследствие държане на огнестрелно оръжие.

Прокуратурата и разследващите не отговарят категорично на този въпрос - родител или другото дете са произвели смъртоносния изстрел. Задържан е бащата на другото дете, в чийто имот те са си играли, защото при огледа са открити ловни пушки, ловен полуавтомат и ловна нарезна карабина, притежавани законно от бащата на детето, но съхранявани не по надлежния ред. 

Едно от тези оръжия най-вероятно е причинило смъртта на осемгодишното дете. Впоследствие тялото му е намерено пред дома.

Когато вчера осемгодишният Томи отива, както обикновено, да играе в дома на приятеля си, никой от близките не предполага, че няма да се върне.

„Идва една съседка и казва - елате, защото детето лежи на земята, пълен е с кръв, но се чу голям изстрел“, разказа бабата на загиналото дете Дочка Петрова.
 
В Спешния филиал медиците само констатират смъртта.

Към първоначално обявената версия за игра с пиратка, днес разследващите добавиха още една.

„За държане на огнестрелно оръжие не по съответен ред, вследствие на което е причинена смърт, но пак казвам, това е работната версия“, съобщи Владимир Сираков, окръжен прокурор на Враца.
 
Според близките обаче тя е достоверната.
 
„Абсолютно никакви пиратки нямаше при детето, тази локва, голямата, от кръв, как мислите вие, че от пиратка ли е това“, пита Дочка Петрова.

Макар тялото да е намерено на улицата, според разследващите драмата се е разиграла в къщата.
 
„Без чорапи, без панталони на дъжда, на снега, изхвърлено на улицата, е това е истината“, разказа роднината Борко Костов.

Двете деца са били в един клас.
 
„Съжалявам, че трябва да говоря в минало време, но беше дете с прекрасна душа“, каза класният ръководител Лили Христова.
 
С другото дете от снощи работят социални и психолози.

И в момента има екипи на жандармерията в целия квартал, защото има опасения, че може да ескалира напреженията, защото почерненото семейство търси отговори и иска истината да излезе наяве.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!