Започват огледите на Кривия тунел в Кресненското дефиле заради предстоящия ремонт на съоръжението. Проучвателните дейности ще се извършват през нощта, за да не се налага спиране на движението през деня.

В този си вид тунелът не отговаря на изискването за височина и докато за леките автомобили това не е проблем, шофьорите на тежкотоварните се затрудняват при преминаването му.

Владимир Димитров разказва, че при преминаване през тунела камионът му навлиза в лявото платно, за да избегне удар. Той коментира, че при стесняването на тунела той пази и камиона си и да не се блъсне в идващата отсреща кола.

Снимка: btvnovinite.bg

След проучването, проектантите ще изготвят доклад до Пътната агенция с предписания за бъдещия ремонт. Очаква се той да продължи 10 месеца.

Проектантът Георги Евстатиев посочи, че „тунелът в този момент, когато минават по-тежки, по-голямогабаритни камиони, тяхното желание и старание е да се изнесат почти към средата, защото не могат да се движат само в своята скоростна лента и ще стане по-безопасен, когато се вкара в габарит.”

Ремонтът обаче няма да изправи големия завой. Ще се подмени отводнителната система, ще се направи нова хидроизолация, нова светофарна уредба и осветление.

Около 3,2 млн. лв. ще струва ремонтът. Съоръжението по пътя за Гърция е част от новата магистрала.