На 1 ноември е крайният срок, в който назначената от прокуратурата експертна комисия, трябва да се произнесе за причините за авариите в мина "Ораново", при която загинаха четирима души. Това стана ясно от съобщение на държавното обвинение по повод данните, оповестени преди ден на експерти, съобщили, че природата е виновна за трагичния инцидент.

Нито едно от седемте лица, участвали в изготвяне на становището, представено на 2 октомври 2013 г. в рудник „Ораново“, не е участник в експертния състав на назначената в хода на досъдебното производство комплексна техническа експертиза, уточняват още от пресцентъра на Прокуратурата.

За установяване на причините за смъртта на четиримата миньори в рудник „Ораново“ през м. юли 2013 г. и дали е в резултат на незнание или немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност (минно - добивна дейност), на 16 юли 2013 г., Окръжна прокуратура гр. Благоевград е образувала досъдебно производство срещу неизвестен извършител. Разследването се провежда от съвместен екип от двама прокурори от ОП Благоевград и трима разследващи полицаи, съобщиха от Прокуратурата.

До сега са разпитани 57 свидетели, извършени са три огледа на местопроизшествие и са изготвени фотоалбуми, иззети са веществени доказателства. Назначени са четири съдебно – медицински и две съдебно-химически експертизи. Изискана и приложена е по делото значителна по обем документация от Мина „Пирин“, дирекция „Областна инспекция по труда“ гр. Благоевград, Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“, Агенция за приватизация и следприватизационен контрол, Министерство на икономиката, енергетиката и туризма.

От обвинението информират още, че на експертите са поставени общо 18 конкретни задачи с предоставяне на материалите по делото - 2 866 листа, а срокът за представяне на заключението е 1 ноември 2013 г.

Всички други изследвания, включително и това, изготвено по поръчение на концесионера на рудника, нямат доказателствена стойност, категорична е прокуратурата.