Заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева реагира на твърденията, че рожденото ѝ име е било различно.

В ефира на bTV през февруари народният представител от БСП Таско Ерменков коментира потенциалните тогава български кандидатури за главен секретар на ООН – на Ирина Бокова и Кристалина Георгиева, така:

"И двете са произлезли от един и същи кръг, знаете какво ѝ е семейството, знаете и как се е казвала Кристалина Георгиева – Сталинка."

От кабинета на еврокомисаря сега поискаха опровержение на тази информация и право на отговор.

„Г-жа Кристалина Георгиева, заместник-председател на Европейската комисия с ресор „Бюджет и човешки ресурси” винаги е носила само и единствено името Кристалина, което може да се установи от съответните документи за гражданско състояние”, подчертава съветникът на еврокомисаря Майкъл Дженингс.

В подкрепа на твърдението е приложено и сканирано копие на акта за раждане на Кристалина Георгиева (кликнете за пълен размер):

Копие на акта за раждане на Кристалина Георгиева
Снимка: bTV

Кристалина Георгиева неведнъж е коментирала името си.

В предаването "120 минути" на bTV миналата година тя сподели, че твърдението за името Сталинка е най-голямата клевета, която е чувала за себе си. 

През 2014 г. в първото интервю, което даде в България, след като зае поста зам.-председател на Европейската комисия, тя обясни, че е кръстена на баба си Кръстина.

„Майка ми и двете ми лели са ми измислили това по-модерно име. Аз с него работя и с него държа високо вдигнато знамето на страната ни”, каза тогава Георгиева.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!