Българско семейство е било арестувано в Германия заради разследване за организирана търговия с новородени бебета на територията на Гърция, потвърдиха днес от Специализираната прокуратура. Информация по случая се появи още в началото на седмицата в чуждестранни медии.

Синът на единия от съпрузите също е задържан, но на територията на България преди около 3 месеца. Мъжът и жената пък са били с Европейска заповед за арест.

Тримата участници в групата набирали в различни селища на страната бременни жени, склонни да продадат зад граница новородените си деца срещу обещано възнаграждение – най-често между 5000 и 7000 лева.

Впоследствие жените били превеждани в Република Гърция с микробус и настанявани в едно и също жилище в столицата Атина. Дни след раждането на децата, те били продавани на местни търговци, за които се предполага, че е възможно да са част от международна мрежа за търговия с бебета, пишат от прокуратурата.

Според събраните данни групата действа от 2015 г., като до момента са установени 9 жени – всичките малоимотни, чиито деца са били родени и продадени в съседна Гърция.

Наказанията, които задържаните могат да получат за извършените престъпления, съгласно чл. 159 от НК, са от 5 до 15 г. лишаване от свобода и глоба от 20 000 до 100 000 лева. Съдът може да постанови и конфискация на част или на цялото им имущество.