Над 200 гайдари ще дадат старта на „Събор на народното творчество и животновъдство - Рожен 2019”. Събитието ще се проведе от 19 до 21 юли. Официалното откриване ще направи президентът Румен Радев.

В момента тече усилена подготовка за събора. За първи път ще бъде изградено етноселище с македонска, северняшка, шопска и родопска махала.

На сцените на Рожен ще се изявят над 3500 изпълнители, от които най-малкият е на 4 г., а най-възрастният на 84 г. От Община Смолян обясниха, че има около 130 заявки от читалища в страната,както и от други организации, които ще представят индивидуални изпълнения, танцови и певчески групи.

Кметът на общината Николай Мелемов сподели, че е важно да се поддържа 121-годишната традиция. „Интересът е огромен и Рожен е марка наистина на Родопите, така че всички са добре дошли”, допълни той.

Тази година трибагреникът, ушит специално за събора на Рожен, бие всички рекорди. До сега флаговете, които се шиеха за събора бяха дълги 300 метра, а тази година – 320 метра, с широчина 21 метра.

Входът за събора и паркинга са безплатни. Очаква се да присъстват 250 хил. души.

От организаторите препоръчаха посетителите на събора да използват обществения транспорт до поляните, за да се избегнат задръствания. Автобусите ще тръгват от Пампорово, Чепеларе и Смолян на всеки половин час.