След едночасов дебат депутатите отхвърлиха със 146 на 76 гласа ветото на президента Румен Радев върху Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество.

Дебатът беше по-скоро вял.

В подкрепа на ветото гласуваха само от БСП. Според опозицията новият антикорупционен орган ще може да оказва натиск на политически лица. Спорен бе и въпросът кой ще назначава неговия председателя.

Народното събрание е най-големият гарант за назначаване на всеки един орган, коментира председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на дебата. Той посочи, че президентът и БСП „играят в един отбор“, докато ГЕРБ „играе в отбора на България“.

Според лидера на БСП Корнелия Нинова в държавата вече 28 години се краде „и не можем да преборим това, защото няма дефиниция на корупция“.

Не сме дали шанс и един ден на този закон, а обявяваме, че няма да работи, коментира Хамид Хамид от ДПС.

Това развитие беше очаквано, след като преди два дни ветото вече беше отхвърлено и на извънредно заседание на правната комисия към Народното събрание.

Президентът наложи върна антикорупционния закон в първия работен ден на 2018 г., след като Парламентът го прие в края на миналата година.

В мотивите си Радев посочи, че противопоставянето на корупцията не може да се ограничи само до мерките, предвидени в приетия закон.

Междувременно Елена Йончева (БСП) за пореден път атакува колегата си Делян Добрев (ГЕРБ), като обяви, че фирми, близки до него и зет му, са санирали различни сгради и са усвоили обществени поръчки за 50 млн. лв. Тя обяви, че ще предаде доказателствата на прокуратурата.

В отговор Добрев заяви, че не е свързан с фирмите и смята да съди Йончева в момента, в който тя подаде сигнала.