Засилен трафик след почивните дни около великденските празници и Гергьовден. Очаква се над 400 хиляди автомобила да се върнат в София днес. 

От началото на великденските празници досега са загинали 18 души по пътищата. Това каза инспектор Лъчезар Близнаков от „Пътна полиция“ на брифинг във връзка очаквания засилен трафик през деня по пътищата на страната, цитиран от "Фокус".

"Доста са нарушенията, свързани с алкохола. От началото на празниците тече такава операция, която ще приключи днес вечерта. Колкото и да апелирахме и да обявявахме, че всички камери са на пътя, имаме доста нарушения на скоростните режими“, допълни той.

Относно движението по пътищата от АПИ очакват да има засилен трафик във всички участъци с ремонти.

Един подобен е 159 км на АМ „Тракия“, където движението е двупосочно в платното за Бургас. Ремонт на „Тракия“ има и в района на Чирпан.

В пиковете часове следобяд призивът е да се използват алтернативни маршрути.

„Всички камери за контрол на скоростта са на пътя. Осигури сме допълнително полицейско присъствие, така че да се преустановят нарушенията с шофирането в аварийната лента по магистралите. Допълнителни сме подсигурили екипи, които да подпомагат движението в посока Димитровград, ако възникне някакъв инцидент на път II-66 - обхода около Стара Загора“, посочи Близнаков.

От пътната полиция съветват да се ползва Подбалканският маршрут като алтернатива на АМ „Тракия“.

А вместо „Хемус“ в посока Монтана и Видин – пътят през Искърското дефиле и прохода „Петрохан“.

Очаква се засилен трафик по автомагистрала „Струма“,. От АПИ съветват да не се минава през Владая.

„На Владая са осигурени две ленти за вход в София. Навсякъде на входовете на столицата има полицейски служители, които ще регулират и подпомагат движението“, добавиха от пътната полиция.