До 2-3 седмици хапчетата срещу коронавирус ще пристигнат в България, информираха преди дни от здравното министерство. Ще бъдат осигурени нови лекарства, които лекуват по-тежките случаи на заболяването. Продуктите са за различни групи болни – с лека, средна и тежка форма на коронавирус.

„Очаква се до месец да влезе още един медикамент, който се прави подкожно. Той е във втора фаза при болни с пневмония, при които има много ясни критерии, че могат да развият т.нар. цитокинова буря. Вероятно ще бъде одобрен от ЕМА в началото на декември. Има данни, че доста успешно намалява процента на болните с цитокинова буря“, каза в „Тази сутрин“ зам.-здравният министър д-р Димитър Петров.

Също така ще се слагат и „коктейли с антитела“, които се поставят в болница. Става въпрос за процедура, която отнема 2-3 часа, уточни той.

„В момента има такива антитела, внесли сме 3000 броя, очакваме още. Те се правят в болниците и са предназначени за болни с имунни дефицити“, поясни Петров.

Втори такъв медикамент от друга фирма се очаква да влезе в началото на февруари.

„Третата група са пероралните хапчета. Имаме вече договор с една фирма, те очакват скоро разрешение за употреба. Хапчетата няма да бъдат продавани в аптеките. Поръчали сме 20 000 дози от този препарат. Ще се дават в началото на заболяването и са предназначени за хора от рисковите групи с варианти за тежко протичане“, обясни още зам.-здравният министър.

Най-добре е да се прилагат максимално рано - между третия и петия ден от заболяването, уточни той.

Ще бъдат предписвани от COVID зоните или общопрактикуващите лекари. Петров допълни, че има вариант те да станат безплатни в бъдеще, но в момента производството е ограничено и капацитетът следващата година ще бъде ограничен. Втори такъв медикамент се очаква февруари или март.

„Повечето от тези лекарства не са предназначени за всички, а за хора по определени критерии – тежест на заболяването, придружаващи заболявания, с вероятност за тежко протичане. Нека не разчитаме на хапчета, коктейли антитела и ремдесивир да заменят ваксините“, каза Димитър Петров.

По думите му страничните действия при тези продукти са доста по-чести, отколкото тези на ваксините.