Тази вечер изтича законовият срок, в който ЦИК трябва да обяви окончателните резултати от изборите на първи тур за президент. Процедурата обаче се бави заради закъснение на РИК Пловдив - град.

Без да бъдат въведени повторно данните от протоколите на всички РИК-ове и сравнени за несъответствия ЦИК не може да обяви окончателния резултат. Вероятно обявяването на резултатите и балотажа ще стане късно тази вечер.

Подготовката за изборите зад граница вече е в ход.

"Мисля, че ако в днешния ден направим резултата, ще имаме време за логистиката. По-сериозно притеснение е транспортирането на машините извън страната. Ключови момент е да се вземе официално решение тази вечер", заяви Калин Атанасов, зам.-председател на работна група „Избори“ в МВнР.

Във външно министерство кипи усилена работа по опаковането на бюлетините за втория тур на президентските избори. Министерството е получило от печатницата на БНБ 751 000 бюлетини, които ще се разпратят до 750 секции на няколко континента в рамките на 14 часа от получаването им във ведомството.

„За първи път от пет години се сблъскваме с процес за втори тур на изборите и с толкова огромен брой секции. Сроковете са едни и същи а обемът е два пъти и половина по- голям", добави Атанасов.

Транспортирането на изборните материали ще стане с дипломатически автомобили за Балканите, Австрия и Турция, и по въздух за останалите секции.

„Тези срокове поставят под риск определени региони и дестинации да има проблем с доставката. Правим всичко необходимо да достигнат, но може да има дестинаци с проблеми в доставките”, обясни още Атанасов.

Всяка пратка се опакова като дипломатическа поща и се запечатва с восъчен печат. Първите партиди от 335 машини за вота зад граница също са изпратени.

По закон до четвъртък трябва да стане ясно разпределението на мандатите, а в неделя да е ясно кои са избраните за депутатите поименно.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!