Увеличение на цените на билетите прогнозират транспортните фирми след заявката за задължителното оборудване на автобусите с колани и видеорегистратори.

След като тази седмица депутатите не успяха да вземат решение за така наречените "спешни мерки" за безопасност в автобусите, очакваме да го направят следващата седмица.

По закон не всички автобуси са задължени да имат колани, но ако има, те задължително трябва да бъдат поставени. Стикер на седалката също подсеща за това.

„Допълнително уведомяваме по микрофона, че е желателно всички пътници да си поставят коланите”, заяви Павел Христов, шофьор на автобус. По думите му обаче много от пътниците отказват. 

Преоборудването ще струва до 2000 лева за автобус. Превозвачите ще имат 6 месеца да го направят.

„Според мен трябва да се помисли за завишени правомощия на шофьорите на автобуси, които или да свалят пътник, който отказва колан, или „Пътна полиция” да глоби този пътник”, коментира Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи. 

Новите разходи за превозвачите ще се отразят и на цените на билетите. „За нас основният въпрос е какъв транспорт искаме – сигурен или евтин. Всяка инвестиция, всички допълнителни разходи ще доведат до увеличаване цената на услугата”, заяви Веселин Дошков, собственик на автобусна компания. 

„След като се прие да има видеорегистратори, е хубаво да има и във всички коли, купени с публични средства. По този начин това ще помогне и за превенция и за пътната безопасност”, смята Настимир Ананиев от Института за пътна безопасност.

Неправителствените организации предупреждават още да не се взимат прибързани решения и да се проведе обществено обсъждане.

Докато депутатите решат ще станат ли задължителни коланите в автобусите и как точно ще се случи това, лично ваше е решението дали да сложите колана си при следващото си пътуване.