Оцеляла при катастрофата край Своге разказа пред bTV: "Чу се тътен, след което някой каза: "Летим, дръжте се". Това сподели Стоянка, първата изписана от болница след жестокия пътен инцидент, при който загинаха 17 души.

„Кръв и полегнали хора… много страшно. Видях приятелката ми пред очите как почина”, каза Стоянка.

62-годишната жена признава, че е била без колан. Загубила е съзнание, а когато дошла на себе си е лежала между седалките. Тя не вини шофьора.

Тръгнали за екскурзията с много настроение. До последно в рейса звучала музика… преди всичко да заглъхне.

„По едно време, както си гледахме клипчетата, където се снимахме, някакъв тътнеш ли, нещо такова, и изведнъж казаха, че летим, дръжте се… и това си спомням, после съм в безсъзнание”, допълни Стоянка.

Минути след 20-метровия полет в пропастта, жената идва в съзнание, заклещена между седалките. 

„Видях полегнали хора, познати – и всеки, олеле, всеки пищи…”.

Освен пожарникарите, да спасяват на място се притекли и доброволци.

„Дойдоха някакви мъже, питаха кои могат да ходят, да изкараме първо тях, да направим място за по-тежките случаи. Дойдоха две момчета, пожарникари ли бяха, хванаха ме и вече чак като се осъзнах бях на носилка в лечебницата. Там ни правеха картон, доброволци бяха дошли, до лечебницата в Своге ни откараха”. 

Стоянка казва, че колани е имало в автобуса, но тя не си е сложила. Не обвинява шофьора. Не е карал бързо. Бил внимателен и любезен.

„Шофьорът не е карал никога силно. Много спокоен. Пътищата са лоши и постоянно там да стават катастрофи и да не вземат мерки. Отговорникът за пътищата да си поеме вината”.

Жената каза, че не е видяла някой да разсейва шофьора и, че той е много внимателен.

Стоянка е добре – физически. Казва, че травмите й са натъртвания, цялата е в синини. Още дълго, обаче няма да може да спи и  няма да забрави… никога.

„Вече ще празнувам рождения си ден на 25-ти, не на 21-ви… имало Господ над мен”!

Единственият обвиняем за една от най-жестоките катастрофи е 59-годишният шофьор на автобуса Григор Григоров.