Повдигнаха обвинение на водача на автобуса, превозващ турски и румънски туристи, който в събота през нощта катастрофира и причини смъртта на четирима души край Велико Търново.

Според прокуратурата вече са налице достатъчно доказателства за посочване на виновен за катастрофата. 

„Това е шофьорът на румънския автобус, който е турски гражданин, и същия е привлечен като обвиняем за престъпление причиняване на смърт по непредпазливост, вследствие на нарушаване правилата за движение по пътищата, като водач на превозно средство. Водачът не е контролирал МПС-то, което управлява, и не се е движил със съобразена с пътните условия скорост“, обяви наблюдаващият прокурор Илиян Благоев от Окръжната прокуратура във Велико Търново.

Вчера, няколко часа след като движението в отсечката на катастрофата бе пуснато, екип на Автомобилната администрация намери част от тахографа на автобуса.

„Дали съдържа съответното устройство някаква информация или не, това ще разберем след като бъде изследвано от експерти. Същото касае въпросите ви за скоростта на автобуса, механизма на причиняване на ПТП-то, всичките тези въпроси ще се дадат вследствие на заключенията на експертизи те“, обясни Бранимира Вергова, следовател от Националната следствена служба.

Разпитани са всички пострадали при катастрофата, с изключение на 5-те лица, които вчера бяха транспортирани до Румъния с хеликоптери.

Разпитват се и турските граждани, останали за лечение в търновската болница.
В близките дни се очаква окончателният доклад на  Държавната агенция за безопасно движение по пътищата за състоянието на отсечката.