Районната прокуратура повдигна обвинение за побой по хулигански подбуди на полицая Христо Петров, счупил челюстта на младеж край плажа на „Градина“ на 1 юли. Прокурор е взел мярка за „задържане под стража“ за 72 часа.

Това обяви на брифинг ръководителят на Районна прокуратура-Бургас прокурор Мария Маркова.

Обвинението е само за едно пострадало лице, а за Христо Петров се очаква наказание от две до 10 години затвор. До момента няма събрани доказателства, че той е бил там в качеството си на охранител.

Полицейският служител, за когото стана ясно, че е в изпитателен срок, се е възползвал от правото си да не дава обяснения. Неговият адвокат Бочко Боев обаче разказа съвсем друга версия на случилото се.

По думите на клиента му две момчета от компанията били в неадекватно състояние. Съборили въпросната пица, а след това започнали да уринират върху нея.

От твърденията на адвокат Боев стана ясно още, че Христо Христов бил извикан от свои познати от „Делтагард“, които го помолили за помощ, като те му дали жилетката. Христов отишъл доброволно и бил ангажиран да пази оградата, за да не прескочи някой, без заплащане.

Вътрешният министър определи случая като чисто криминален. 

„Преди да бъде приет в структурите на МВР, е бил охранител, предполагам не в една, а в няколко фирми. Аз предполагам, че този човек е извършвал нерегламентирана дейност, а именно охрана на такива мероприятия. Участвал е по някакъв начин. Ние няма как да контролираме действията на служителите извън работното време", обясни Калин Стоянов.

От ПП-ДБ поискаха оставката на Стоянов.

Припомняме, че биячът Христо Петров е на 21 години и работи като охранителен полицай от октомври миналата година, в изпитателен срок. Работи в патрулно-постовата дейност към Четвърто районно управление.

Предстои Районна прокуратура-Бургас да внесе в съда искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на обвиняемия.