Служители на НЗОК може да влязат в групата на обвинените за източване на пари от нея чрез фиктивни прегледи на деца от малцинствата.

Вчера бяха повдигнати обвинения на петима столични зъболекари и на двама техни служители за документни измами.

В основата на схемата е жена от Ямбол, която работи при един от зъболекарите. Тя набавяла здравните книжки на деца от града. Вторият помагач пък е предоставял софтуера, с който са попълвани амбулаторните листове на пациентите.

„Изследвайки тези амбулаторни листове, установяваме, че те всъщност не са подписани от родителите, родителите са казали на кого са дали книжките”, обясни Емилия Русинова от Софийска градска прокуратура.

От Българския зъболекарски съюз обясниха, че веднага, след като са научили за схемата, са подали сигнал до касата да провери дали има злоупотреба

„В малцинствените групи връзките са много здрави, така че може да се очакват всякакви варианти на събиране на здравно осигурителни книжки”, посочи д-р Николай Шарков, председател на БЗС.

Според сайтовете за фирмено разузнаване, един от зъболекарите участва в управлението на две практики. Нито един от лекарите не пожела да коментира. Според прокуратурата, петимата зъболекари не са се познавали.