Прокуратурата повдигна обвинения срещу бивш заместник-министър на здравеопазването д-р Михаил Зортев и двама директори на врачанската областна болница – Владислав Иванов и Светозар Луканов, за неизгодни сделки и безстопанственост в особено големи размери.

Според прокуратурата нанесените щети на здравното заведение са за милиони левове.

Според прокуратурата частната клиника, действала на територията на областната болница години наред, е дублирала дейността й в нарушение на закона. Въпреки това заместник-министър Зортев е подписал разрешения за функционирането й.

В момента не функционира клиниката, мисля, че една година назад не извършва медицинска дейност, обясни Евгени Любенов, директор на МБАЛ "Христо Ботев".

Докато е извършвала обаче дейност, частната  клиника е спечелила близо 13 милиона лева по Здравна каса на гърба на държавната, категорични са от прокуратурата. Част от лекарите са работили и в двете клиники едновременно.

Под отговорност е подведен и бившият директор Светозар Луканов. Обвинението срещу него е за доставка на компютърен томограф на по-висока от пазарната стойност. Щетата е за  370 хиляди лева.

"Ние не знаем каква е цената на този томограф, ние сме тук да помагаме на пациентите, всичко друго е от ръководството и от министерството", смята  Милен Миланов, рентгенов лаборант.

Снимка: btvnovinite.bg

В момента държавната болница е на ръба на фалита, всичките й сметки са запорирани, а в най-работещото отделение – хирургичното, пациентите са принудени да плащат за лечението си.

Елина Славейкова, хирургична сестра, обяснява, че от петък нямаме жизнено важни лекарства, болните са принудени сами да си ги купуват, въпреки че са здравно-осигурени.

Другият управител - Владислав Иванов, за когото се твърди, че е отдал неизгодно имоти на болницата, в момента работи в чужбина.