Здравният министър в оставка Петър Москов получи три обвинения по повод бартера с ваксини извършен с Турция. Това стана ясно от говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова. По-рано днес стана ясно, че за безстопанственост ще отговаря и зам.-здравния министър Адам Персенски.

Москов е привлечен като обвиняем в съучастие със заместника си Адам Персенски. Персенски е бил изключително деен помощник на Петър Москов, каза Арнаудова. Двамата са целели да набавят облага за министерството и от техните действия са настъпили значителни вредни последици както от имуществен, така и от неимуществен характер.

Нарушавайки законовите процедури министър Москов е приел дарение от Турция. В разрез със законовите регламенти МЗ е заплатил ДДС върху 200 хил. броя ампули и разходите по доставката на ваксините. 323 хил. лева са настъпилите имуществени последици от действията на Петър Москов.

Неимуществените вреди за държавата са в това, че Петър Москов е създал недоверие у гражданите относно ваксинирането на деца.

Второто обвинение на Петър Москов е свързано с т.нар. износ на ваксини. Дарението, което е направила българската държава е трябвало да отговаря на българските закони. С действията си обаче Москов е ощетил и държавното дружество „Бул Био”.

Третото престъпление, в което Петър Москов в момента се обвинява е за безстопанственост, каза още Арнаудова.

Министърът в оставка заяви, че не разбира защо е обвинен. Според него няма нищо притеснително в сключения договор за бартер

Обвинения и за Персенски

По отношение на Персенски е взета мярка „подписка”, такава е предвидена и за министър Москов, заключи Арнаудова.

Снимка: БГНЕС

Персенски посочи по-рано през деня, че стойността на ваксините, които българската страна е дарила на турската е около 300-400 хил. лева. Става дума за ваксините срещу туберкулоза, които ние сме дарили на Турция. "Никой не казва, че ваксините Пентаксим, които ние сме получили от Република Турция са за 3-4 млн. лв., но това няма никакво значение, защото ние сме ги получили”, каза той. "Вие смятате ли, че ако получиш нещо за 4 млн., а дариш нещо за 400 хил. е престъпление. Не, и аз така смятам. Те ни обвиняват само за това, което сме дали - нещо за 400 хил. лв., никой не смята че сме взели нещо за 4 млн. лв.”, продължи зам.-министърът.

Обяснения ще дадат всички министри

Говорителят на обвинението посочи още, че предстои всички министри да бъдат разпитани, за да се разбере по каква процедура са одобрили споразумението за бартера с Турция.

„СГП в рамките на утрешния ден ще разпита всички министри от МС за това по каква процедура са били взети техните подписи, кой им е носил документите за подпис и към това предложение имало ли е допълнителни документи, финансова обосновка и какви са били мотивите за вземането на това решение неприсъствено без обсъждане, а само въз основа на писмени документи“, каза тя.

Една година по-рано

Скандалът започна още от лятото на 2015 г. Тогава заради провалени търгове ваксините за деца срещу 5 животозастрашаващи заболявания свършват. Ведомството на Петър Москов се обръща за помощ към Южната ни съседка. И така у нас пристигат 100 хил. броя ваксини срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит и хемофилус инфлуенце тип Б.

Като бонус получаваме още толкова препарата срещу Хепатит Б. В замяна даваме 5 милиона български ваксини БЦЖ.  Месеци по-късно прокуратурата ги спира от употреба. Тогава здравният министър д-р Петър Москов обяви, че те не са вредни. От обвинението уточниха, че ваксините не са вредни, а не са разрешени за употреба у нас.

Още тогава се появиха съмнения дали сделката е икономически изгодна.

Стойността не е описана в споразумението между двете държави. Министър Москов обаче изчисли, че сме получили 100 хил. по 17,5 долара на доза, което тогава е излизало 3 140 000 лв. Нашата ваксина по данни на ведомството струва около 0,08 лв., а 5-те милиона дози, които сме изпратили на Турция са стрували 413 375 лв.