Съдия Светлозар Георгиев от Окръжния съд във Варна беше обвинен за престъпление против правосъдието. Той опитал да склони прокурор да прекрати разследване срещу негов познат, като внушавал, че деянието е маловажно.

Опитите за влияние са записани и със специални разузнавателни средства.

Съдия Светлозар Георгиев е обвинен, че е склонявал прокурор от Районната прокуратура във Варна да прекрати разследване срещу негов познат, който забравил зареден автомата си върху капака на колата.

„Това е деяние с висока степен на обществена опасност. Това оръжие би могло да бъде открито от дете или друг човек и да се стигне до тежки инциденти”, коментира говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Въпреки опитите за осуетяване на наказателното преследване прокурорът внесъл обвинителен акт и съдът го e признал за виновен. 

Съдия Георгиев беше обвинен в ранния следобед, но нямаше представа за какво е призован в прокуратурата. 

Той беше категоричен, че не е оказвал натиск върху прокурори. „Не мога да се сетя как би могъл един съдия да окаже натиск върху прокурор”, подчерта той пред bTV.

Той е съдия и по делото срещу бизнесмена Веселин Марешки, обвинен в рекет и побой. Делото започна в края на 2015 година. „Делото е пред приключване, но очевидно друг ще трябва да го приключи”, каза Георгиев.

Георгиев е с дълъг стаж в системата. Бил е следовател, районен и окръжен съдия, както и председател на несъществуващия вече Варненски военен съд.

На съдията е взета мярка парична гаранция в размер на 3000 лева. За обвинението му законът предвижда от 1 до 6 години лишаване от свобода.