Тревожен инцидент само часове преди началото на учебната година. 

Общо 65 са децата от спортното училище в Пловдив са се зле след вчерашните училищни обяд и вечеря. 

12 са с по-тежко състояние и са приети за лечение в болница “Св. Георги”.

Общо 194 деца са се хранили в стола вчера. Те са яли пилешка супа, кюфтета, мляко, грис и различни плодове. 

Сформиран е незабавно Кризисен щаб, а Регионалната здравна инспекция и Областната дирекция по безопасност на храните проверяват действително дали става въпрос за хранително натравяне и какви са били причините. 

“Имаме 12 деца от спортно училище “Васил Левски”, които са приети с хранително отравяне. Те са постъпили вчера - първото дете е прието в 20:30 часа, а последното в 00:00 часа вечерта. Те са в подобрено състояние. Няма нито едно, което да е в тежко състояние”, каза доц. Иван Балтаджиев от клиниката по инфекциозни болести в УМБАЛ “Св. Георги” в Пловдив.   

Той обясни, че симптомите на всички деца са били диария и повръщане.

“На този етап не можем да бъдем категорични кой е бил източникът на този хранителен взрив. Очакваме лабораторните резултати”, заяви директорът на РЗИ-Пловдив д-р Сийка Димчева. 

“Към момента проверката, която беше извършена в столовата не показа притеснителни факти, които да ни провокират да вземем кардинални мерки”, каза д-р Дияна Спасова от отдел “Контрол” към ОДБХ-Пловдив.

Проверката идва само ден, след като Българската агенция по безопасност на храните обяви мащабна проверка на всички училищни заведения за хранене, столове и бюфети преди 15 септември.