Общинските съветници в Царево са гласували в нарушение докладната на кмета за възлагане на проект за план за строителство в местността "Силистар" в Странджа. Това установи проверката на министерствота на околната среда и водите.

Миналата седмица на сесия в Царево съветниците одобриха докладна на кмета за изработване на проект за план за застрояване на 22 дка в Силистар – бивш свинарник. Мотивът на съветниците e да възстановят пътя до плажа, който попада в частен имот.

Екоорганизации сигнализираха, че това ще даде зелена светлина за строителство на вилно селище в парк Странджа.

От екоиспекцията в Бургас обясниха, че параметрите на имота не могат да бъдат променяни, тьй като община Царево няма приет Общ устройствен план. Становището е изпратено до областния управител и до Министерството на регионалното развитие, които да преценят може ли да бъде спряно провеждането на започналата процедура.

Премиерът Борисов в петък разпореди на кмета на Царево да не изпълнява спорното решение на Общинския съвет. По телефона кметът на Царево Георги Лапчев обясни, че процедурата е спазена и съгласуването с екоинспекцията се извършва след решението на Общинския съвет.