Ден след като Министерски съвет обяви близо 400-те проекта, по които ще бъдат усвоени около половин милиард лева от бюджета на инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите", няколко общини се оплакаха, че нито един техен проект не е попаднал в списъка.

Кметът на Добрич Детелина Николова изрази недоволство, че градът няма да получи нито лев от новия държавен инвестиционен фонд за развитие на регионите, предаде БНР. Това става, въпреки че общината е кандидатствала с три проекта на обща стойност 15 млн. лв. - за канализация в квартал „Рилци", за ремонт на единственото ученическо общежитие и за подобряване на градската екологична среда.

Николова смята, че има практика при управлението на БСП Добрич да не получава финансиране за важни инвестиционни проекти.

Община Габрово също няма да получи пари от новия правителствен фонд. В Габровска област обаче ще бъдат финансирани проекти на стойност 4,8 млн. лева.

Одобрение за финансиране от фонда за растеж на регионите е получил проектът на областната администрация за основен ремонт на пътя Трявна - Габрово, който е единствената връзка в Северна България между двата старопланински прохода - „Хаинбоаз” и „Шипка”.

Със средства от публичната инвестиционна програма ще бъде подкрепено и изграждането на център за рехабилитация на хора с увреждания в Дряново, както и обновяването на улици в Севлиево и Трявна.

Разпределението, което лишава Габрово от финансиране, стана повод от местната организация на ГЕРБ да поискат оставката на областния управител Николай Григоров, тъй като считат, че той не е защитил интересите на габровци. В тази връзка Григоров подчерта, че целта на правителствената програма за растеж на регионите е да се търсят възможности за тяхното изравняване в икономическо и социално отношение.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изрази възмущението си от разпределението с писмо до финансовия министър Петър Чобанов. „Пренебрегването на определени общини с кметове на ГЕРБ или подкрепени от партията ясно показва отношението на правителството към развитието на тези региони и игнориране на интересите на над 60% на българските граждани, които живеят и работят там", се казва в писмото.

Борисов посочва, че подобно е отношението към жителите на село Бисер, за които сегашното правителство не било отделило никакви средства.

В същото време Община Пловдив, която поиска държавно финансиране за четири проекта в размер на 37 милиона лева, но не получи и стотинка, ще финансира сама част от тях.

Между обектите са доизграждането на спортната зала „Колодрума", строеж на модерна офис сграда, реконструкцията на булевард „Васил Априлов", зоологическата градина и детска градина.

На сесия на Общинския съвет днес кметът Иван Тотев подчерта, че администрацията не е очаквала положително становище и припомни, че в бюджета на Община Пловдив за тази година е предвидено финансиране за доизграждането на детското заведение и за зоологическата градина.

Кметът е категоричен, че проектът за „Колодрума" е най-напредналият в страната и изрази надежда, че средства за него все пак ще бъдат отпуснати от правителството. „Това, че не са отпуснати пари от фонда, не означава, че няма да се финансира. Надявам се, че правителството ще си спази ангажимента. Истината е, че като кмет не съм получил отговор „не", коментира Тотев.