Кметът на Смолян Николай Мелемов обяви бедствено положение в цялата община.

Мярката влезе в сила в 8:00 ч. тази сутрин.

В региона духа бурен вятър, в резултат на което има изкоренени и паднали дървета, затворени пътища и прекъснато електрозахранване. Без ток са 70% от населените места в Общината, съобщи зам.-областният управител Адриан Петров.

Снимка: Евелина Атанасова

Вятърът отнесе част от покрива на филиала на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ в града, както и целия покрив на триетажна къща в квартал „Райково“. Инцидентът стана около 6 ч. тази сутрин. Няма пострадали хора.

Снимка: Евелина Атанасова

Налага се провеждане на спасителни и неотложни аварийно-възстановителни работи в Общината.

Снимка: Евелина Атанасова

Мобилизирани са доброволци и служители на горските стопанства, които ще се включат в отстраняването на падналите дървета, но заради силните пориви на вятъра работата на терен все още не може да започне.

От Обсерваторията в „Рожен“ са измерили пориви на вятъра от 65 км/ч. Очаква се вятърът да е още по-силен по обяд до ранния следобед.

Община Смолян умолява гражданите да излизат от домовете си само при спешни и неотложни нужди.

Учебният процес в общината не е преустановен, като основната причина за това е децата да са на сигурно място. 

По-рано днес стана ясно, че заради силните пориви на вятъра ски зоната в Пампорово е затворена, лифтовете не работят. По данни на ски учители вятърът на връх Снежанка е около 70 км/ч.

Поражения и населени места без ток има и в Община Баните, като главната причина са скъсани от паднали дървета далекопроводи.