Проверки и спиране на санирането на блок последваха в Хасково след сигнал до „Аз, репортерът”, който алармира за некачествено строителство в бл. 32 на кв. „Орфей”.

Проверки на общината показват, че строителството е започнато без издадено разрешително за строеж, съобщи зам.-кметът Евгени Консулов.

За случая е уведомена РДНСК, а законът предвижда незаконното строителството да бъде спряно веднага и да се отстрани вече направеното до момента, добави главният архитект на общината Деляна Панайотова.

Снимка: Аз, репортерът

Сигнали за некачествено саниране не са постъпвали в общината официално, съобщиха от пресцентъра.

Проектът за саниране е одобрен, но строителството в блок 32 е започнато от фирмата без издадено разрешително за строеж в края на миналата седмица, стана ясно от думите на зам.-кмета Евгени Консулов.

Документи с искане за разрешително фирмата е внесла преди дни в общината, въпрос на ден-два е било издаването и влизането в сила на документа, обясняват още от общината.

Снимка: Аз, репортерът

При издадено разрешително за строеж ремонтните работи са под строителен надзор на фирма, избрана след обществена поръчка, а инвеститорски контрол е от служители от дирекция „ Архитектура, градоустройство, строителство и инвестиции“ на общината.

Акт 15 не може да бъде издаден без подпис на представителите на етажната собственост, с който те удостоверяват, че са доволни от свършената работа.

Снимка: Аз, репортерът

В конкретния случай санкциите към фирмата изпълнител трябва да бъдат наложени от РДНСК, защото строежът е от трета категория, допълват още от община Хасково и уточняват, че са сезирали и Инспекция по труда, които са направили проверка.

Община Хасково следи стриктно за спазването на закона при изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, заяви пред журналисти заместник-кметът Евгени Консулов.

Снимка: Аз, репортерът

До днес в община Хасково има един саниран по програмата блок с издаден акт 16 , това е блок 3 в квартал „ Бадема“ и един блок с издаден акт 15 блок 29 в квартал „Орфей“.

Общо до днес са проведени обществени поръчки и са сключени договори с фирми изпълнители на 72 панелни блока. На други 33 е в ход енергийно обследване, предстои обявяване на обществени поръчки за избор на изпълнител на ремонтите.

Снимка: Аз, репортерът