Общината в Ботевград осигури 400 лева за наемане на адвокат на Виктория Русимова, която беше заплашила с опит за самозапалване след отнемане на жилището й заради дълг към кредитор. Юристът ще провери дали е законово всичко около процедурата по отнемането на дома на жената, каквито съмнения има самата тя.

Според кмета на града Георги Георгиев, Русимова е социално слаба и не може да си позволи адвокат.

„Община Ботевград е декларирала, че при желание от страна на семейството ще осигури общинска стая, в което те да се помещават, за да не останат на улицата”, каза още градоначалникът.

На 27 март бе подписано тристранно споразумение между страната, на която трябва да бъде иззет апартаментът, страната, която трябва да получи жилището по съдебен път, и съдия-изпълнител, което предвижда 15-дневна отсрочка. „До това решение се стигна, тъй като дамата, която заплашваше, че ще се самозапали, искаше да провери дали процедурата е изпълнена коректно”, посочи Георгиев.

В тези 15 дни, тя ще се опита да докаже дали има нарушения при вземането на решения от страна на правосъдието, по законов път. „Моята роля в този случай беше предложението към трите страни да се постигне временно споразумение, защото имаше изключително напрегната обстановка. Апартаментът на жената беше пълен с хора, по пода имаше разлят бензин, а това не е отделна къща и, ако някой реши да направи опит за самозапалване, можеше да се запали целият блок”, каза още той.

Кметът обясни, че след изтичането на 15- дневния срок, ще се действа по законов път.

Преди два дни граждани се зарекоха да направят жива верига, ако Русимова бъде изведена от дома й. Така извеждането й се отложи за 13 април. В същото време мъж от София направи опит да се самозапали в защита на ботевградчанката.