Зрелищните арести в Бургас се оказаха заради източването на 60 хиляди лева по оперативна програма „Рибарство” на Европейския съюз.

Трима души, след които и директорът на Агенцията по рибарство и аквакултури, бяха задържани след спецакция на ДАНС. 13 спецекипа от ДАНС са работили по случая.

След проверката на ДАНС служителите в ИАРА започнаха нормално работа. Никой обаче не се престраши да говори за арестуваните.

Единият от тях е изпълнителният директор Янчо Янев. Другият е инспектор Златин Георгиев, който чрез подставена фирма усвоил 60 000 лв. за улов на калкан с фалшиво разрешително. Той е подправил документи на тъщата си и така е получил субсидията.

Всичко това е ставало със знанието на изпълнителния директор Янчо Янев. Според разследващите жената не е била наясно, че е подала документи с невярно съдържание.

Задържан е и Петър Генов, който е съучастник в схемата като председател на рибарско сдружение.

Усвояването на евросубсидии е невъзможно за обикновените рибари по морето.

„Нямахме достатъчно информация, нямахме достъп, въпреки че имаше доста средства и можехме да ги усвоим“, коментира Димитър Янчев от рибарско сдружение в Ченгене скеле.

Разрешителни за улов на калкан печелят по-големите рибарски кораби.

„Някои колеги  спечелената квота са я върнали и това се отнася не само за калкана, за много други неща. Например за улов на скарида, искат им лиценз за 300 лева, едва ли някой може да си изкара парите от лиценза“, посочи Янчев.

От рибарското сдружение са правили много постъпки за промени, за да могат и те да усвоят евросубсидии.

Проверките на ДАНС продължават и в момента. Разпитват се свидетели. На задържаните предстои да им бъдат повдигнати обвинения.

От прокуратурата чакат и извършването на графологични експертизи, които трябва да докажат, че подписите по документите са на тримата арестувани.