Анастасия Арикова се нуждае от втора трансплантация на стволови клетки в Германия (на стойност 230 000 евро). На 12.07.2018г. официално стартира Facebook  дарителска страница “И ти можещ да помогнеш на Анастасия“ и DMS кампания.
 
Кампанията вече набра първоначална популярност и мащабност. Благодарение на творци от цяла България, безвъзмездно дарили свои ръчно изработени творби, Анастасия и екипът й от приятели и добродетели подготвиха Благотворителен онлайн базар с аукционен характер, плануван за периода 27- 29 Юли 2018 г.


 
Анастасия представя кратко медицинския си случай:
 
Диагнозата ми е бифенотипна левкемия и се боря с „рачето“ в мен от 2015 г.
 
От самото начало лечението протичаше много сложнo. Още с първата химеотерапия получих некроза на горната челюст и небце. Това беше поводът ръководството на клиниката в България да отлага трансплантацията 9 месеца, като ме държаха само на поддържаща химеотерапия. След като стана ясно, че и местни, и чужди лицевочелюстни хирурзи отказват да ми направят реконструктивна операция на челюста преди трансплантацията (т.к. за да бъде успешна операцията, аз трябва да съм 6 – 9 месеца без химеотерапия, което в онзи момент беше невъзможно), ръководството на клиниката най-накрая реши, че ще ми направят трансплантация. На 18.01.2017 г. това се случи!

Трансплантацията мина много успешно, нямах никакви усложнения. 3 месеца след изписването резултатите бяха идеални и обещаващи за истински нов и пълноценен живот. В края на май 2017 година при профилактичен преглед на околомозъчната течност (ликвор) се установи първи мененгиален рецидив (т.е намерени са ракови клетки в ликвора). След изчистването на първия рецидив и непредприемане на предпазни мерки, през декември отново направих рецидив – 2-ри след трансплантацията. Преживяване на два рецидива след трансплантация като цяло е голяма рядкост. Тогава интуитивно усетихме, че нещата не вървят добре и лекарите започнаха да „стрелят на посоки“, предлагайки ми ту една, ту друга терапия. Така потърсихме второ мнение на водещ трансплантолог извън клиниката в България, както и такова от професор по онкохематология и транспланалогия в Германия. И двата изказаха мнение, че състоянието ми е тежко и се налага незабавна намеса.  След излекуването на рецидива следва да се направи втората трансплантация. За мой късмет се оказа, че вече имам и донори в немската донорска банка на стволови клетки.
 
Веднага подадохме молба към Комисията за лечение в чужбина (вече имах и насрочен ден за хоспитализация). След 2 седмици нямаше никакво движение по преписката ми, което ни накара да съберем пари от роднини, приятели и банков кредит и да заминем за клиниката в Германия. Върнахме се в България през април 2018г. с чист ликвор (т.е. пълна ремисия) и надеждата, че средствата от Комисията ще ми се отпуснат възможно най-бързо. Така чакахме до 14-ти юни 2018г. (3 месеца и половина след подаване на молбата) и получихме -ОТКАЗ!
 
Връщане назад няма. Решени сме да се лекувам в чужбина, тъй като тук не ми предлагат навременно и адекватно лечение. Загубили сме ужасно много време в чакане на Комисията. Никой не може да каже колко дълго ще продължи ремисията, затова спешно набираме средства, за да бъде извършена трансплантацията в Германия. Не ни остава друго освен да се обърнем към човешкото в хората и да ги помолим за помощ.