Част от цигарите на пазара вече са със стряскащи картинки. Постепенно всички кутии ще бъдат маркирани със зловещи изображения на рисковете от тютюнопушенето.

По новите стандарти 2/3 от кутията са покрити със зловещи изображения на предупредителните надписи - тютюнопушенето е причина за 9 от 10 случая на рак на белите дробове, увеличава риска от ослепяване и може да убие неродено дете.

До 20 май догодина по този начин ще изглеждат абсолютно всички кутии с цигари. Също от 20 май догодина ще бъдат забранени цигари и тютюни с различни аромати - например с ментол или ванилия. Няма да се продават кутии с по-малко от 20 цигари.

Александър Попов пуши от 20 години. Спирал цигарите няколко пъти за кратко, но отново се връщал към кутията.

Сега признава, че може би ще се наложи да ги спре заради зловещите картинки.

Без вътрешната мотивация според него снимките сами по себе си не биха имали ефект.

„Повечето, които познавам, това няма да ги спре и най-вероятно ще продължат да си пушат”, посочва Александър.

Психолози също не смятат, че стряскащите картинки ще откажат заклет пушач от цигарите, но пък могат да накарат младите хора да се замислят преди да запалят първата цигара, както и да предпазят бивш пушач да се върне към вредния навик.

„Картинките при всички положения не са приятни за гледане, имам приятели, които с маркер задраскват кутиите си само и само да не ги виждат. Визуализирането наистина помага на човек да се замисли, но в никакъв случай не очакваме рязък спад на пушачите”, отбеляза Зорница Тоткова - доктор по психология.

За управителя на магазин за алкохол и цигари единствено шоковото поскъпване през 2009-а е довело до спад в броя на пушачите.

„Като влезе клиент, просто казва: Дайте някоя не толкова грозна и не стряскаща”, каза Димитър Бешиков.

„Ние вече имаме опит с надписите, тогава си поръчвахме едни калъфчета, които криеха надписите. Сега явно ще се върнем на същата тема”, допълни той.

Някои от редовните клиенти вече си поръчали калъфчета или табакери.