Зимната пътна блокада продължава, но постепенно някои участъци се отварят. Критична остава обстановката в Североизточна България. 295 населени места в страната са без ток.

75 000 потребители са без ток на територията на цялата страна. Причината е авария на 68 електропровода. Най-тежко е положението на територията на „Енерго про”- Шумен, Добрич, Силистра.

Няма бедстващи хора на територията на страната, отчетоха от „Гражданска защита”.

Полагат се усилия до 6 часа ще бъдат отворени главните пътни направления.

Снимка: bTV

По-голямата част от пътищата в областите Добрич, Силистра, Шумен, Разград, Търговище, Варна и част от Бургас и Русе са напълно непроходими заради навявания.

Пътната агенция и почистващите фирми са полагали усилия през цялата нощ да разчистват, но нулевата видимост затруднява работата на екипите.

Отворена е вече автомагистрала „Хемус“ до Ябланица, пуснато е движението на двата пътя за Русе през Плевен-Ловеч и през Велико Търново и за товарни коли.

Температурите са доста ниски, което създава възможност за заледяване на пътя. От Пътната агенция призовават шофьорите да бъдат внимателни.

Сега работим и за връзката Шумен-Варна и ще направим всичко възможно да пуснем това направление, първо за леки коли, защото има навявания. Екипите на АПИ работят за отваряне на Русе - Бяла, Русе- Разград и Русе – Силистра. Работим усилено по Варна-Добрич, каза регионалният министър в оставка Лиляна Павлова на извънреден брифинг.

Нулева е видимостта по направлението Бургас- Карнобат. Има жалби от граждани, но е рисковано за живота, защото и снегорините губят пътя, обясни Павлова. Достъпът до Бургас е възможен през Ямбол, Средец и Елхово.

Роторни снегорини пробиват път от Исперих до Разград, тъй като има и родилка, която трябва да бъде транспортирана.

Основни пътни артерии във Варненска област бяха отворени днес преди обяд. В това число южното платно на магистрала „Хемус" от Шумен към Варна, пътят за Бургас, старият път за София.

В момента се прави опит да бъде отворен и пътят за Добрич. 

Обстановката обаче остава усложнена. Около 20 населени места все още нямат ток. По-критично е в Добричка област, където продължава да няма отворен път, а близо 50 села нямат ток.

Заради силен снеговалеж и затруднена видимост ситуацията и в област Ямбол остава тежка. Затворени са някои второкласни пътища.Затворен е и граничният пункт “Лесово”.

Втори ден пътен възел Петолъчката остава затворен. Проблемът е в нулевата видимост,която е опасна за шофьорите. Някои търсят алтернатива, други чакат.

Семейство Вълканови слизат от Котел. Доволни от лошото време са само децата

“Пътят беше много добре изчистен, но тук е по-лошо, дано стигнем до Сливен", каза Йордан Вълканов.

В обратна посока - към Елхово, вали силно. Пътищата са трудно проходими, но няма закъсали коли

Рано тази сутрин за движение на тежкотоварни автомобили бе отворен пътя от Петолъчката към Лесово. Заради ниската видимост и силния снеговалеж обае камионите не пътуват и предпочитат да чакат на близките бензиностанции.

Шофьорите на камиони твърдят, че пътищата не се чистят.

„Не е чисто,минават снегорините с вдигнати гребла. Първо да минат да хвърлят сол и да минат снегорините да чистят, така няма да има проблеми", коментира Илия Илиев, шофьор.

От областното пътно управление казаха за bTV, че бедстващи хора няма. Вчера е имало опити за минаване през затворени пътища и рискови участъци.

В Шуменско обстановката остава усложнена, пътищата са непроходими, а все още има и десетки населени места без ток, за щастие в тази ситуация поне няма бедстващи хора.

Въпреки че снежната покривка в Шуменско е около 23 сантиметра, на места вятърът е образувал преспи от близо два метра, които се пробиват с ротор.

Въпреки мобилизацията на цялата налична техника републиканската и междуселищна пътна мрежа в Шуменско все още е затворена за движениe.

В Шуменско все още има населени места без ток. В сибирските условия голяма част от жителите на село Белокопитово мръзнат в домовете си, защото авариите още не са отстранени.

Бедстващи хора в региона няма, но тъй като около 50 села са без ток и пътищата са непроходими, бедствено положение е обявено в 6 общини от Шуменска област.

В Монтанско има силно влошаване на времето и пътят Монтана - Лом е затворен.

В Русенско постепенно обстановката се нормализира.  

Проходими са пътищата от и за зимните курорти. Остават затворени граничните пунктове с Македония и Сърбия.

Остават затворени Ришки, Айтоски и Дюлински проход. Отворени са Хаинбоаз, Шипка и Петрохан.

Вижте във видеото кога зимата ще отхлаби ледената си хватка?