Жителите на село Бистрица излязоха на протест срещу незаконно застрояване. Хората твърдят, че улицата, която е била общинска собственост, изведнъж е станала частна и в момента там кипи строеж, който блокира достъпа до къщите им.

„Една територия, която винаги е била обществена собственост, общинска собственост, абсолютно незаконосъобразно е преобразувана в зона за застрояване. След което е продадена на безценица. И вече има нови собственици с желание да строят“, каза местният жител Асен Джингов.

Той пуснал сигнал в прокуратурата, но получил заплахи и бил поканен да оттегли жалбата. Мъжът отказал.

„По най-нагъл начин моят подпис беше фалшифициран от неизвестни лица, които всъщност са известни, и моята жалба беше оттеглена“, казва той.

Как земята е станала частна собственост е мистерия дори за кмета на Бистрица – Николай Гюров.

„Никога тук не е имало частна собственост. Трябва да се изясни въз основа на какво и кой възстанови този земеделски имот“, каза Гюров.

„Върната е на човек, който нито е живял в Бистрица, нито е притежавал имот, а е възстановена на него. Как стана так? Нали има кадастър от 1956 г. и да се види, че тази земя е била винаги общинска“, възмущава се местна жителка.

Димитър Вълчанов, представител на собственика, заяви, че преди три години той е закупил парчето земя от предходните му собственици. Той посочи, че регулацията на тези земи не е променяна от 1986 г., така че всъщност „някой е решил през частен имот да си минава и да си прокарва път“.

bTV официално покани кмета на район Панчарево да отговори на въпроса на хората как тази земя е възстановена и предоставена за строеж на частно лице. Не получихме отговор.

Вижте повече във видеото: