В почти цяла България е обявен код за опасни горещини. Температурите към 15 часа достигнаха 37 градуса. Най-топло е било в Русе.

Пътната агенция спря тежкотоварни автомобили по някои пътища, за да не деформират асфалта.

18 сигнала са постъпили в столичната Спешна помощ за колабирали пациенти - сред тях има случаи на два инфаркта, два инсулта и трима зпоупотребили с алкохол.

Проверихме и температурата в мотирисите на метрото. Термометър показва 32 градуса. Жегата се усеща и от пътниците.

Единственият вариант за разхлаждане е отвореният прозорец.

Има още 5 стари мотриси, в които климатик няма, признават от Метрополитена. В останалите влакове от ново поколение ситуацуята е различна. „ В повечето мотриси има климатик, там температурата е 21 -23 градуса. Имаме само 6 влака, които са от най-първото поколение, които са без климатик и там има допълнително прозорци”, заяви шефът на „Метрополитен” Стоян Братоев.

В столицата се раздаваше безплатна вода в най-топлите часове от деня. На пунктовете дежуряха и лекари.

Един от най-горещите градове днес е Русе. Там температурата достигна 38 градуса. Още до обяд екипите на спешна помощ обслужиха половин дузина адреси на хора с оплаквания от световъртеж и отпадналост.

Жегата днес застигна и Шумен. Въпреки горещините Веселин, който е ангажиран в поддръжката на зелените площи в Шумен, работи през целия ден.

Той се справя с жегата с повече вода и почивки на всеки час. След края на работния ден пък ще се разхлади с душ и студена бира.

Тъй като и за утре има обявен жълт код за по-голяма част от страната, специалистите съветват да не излизаме в следобедните часове на деня, да пием повече течности, но без твърд алкохол. Пушачите пък трябва да намалят цигарите.