Очертава се балотаж на президентските избори между кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева и кандидатът на БСП ген. Румен Радев, сочи изследване на „Галъп интернешънъл”.

То е проведено сред 998 души от 4 до 12 октомври.

Цецка Цачева води с 19,2% заявена подкрепа, а Румен Радев е плътно на второ място с 15,1%. Според изследването решаващо значение ще има поведението на ДПС, защото гласовете, които могат да се мобилизират, са около 6% от всички имащи право на глас.

Снимка: bTV

На трето място е Красимир Каракачанов със 7,2% подкрепа, като темите, които се разискват в обществото в момента съвпадат с неговата кампания.

С много близки процентни стойности са Трайчо Трайков, Ивайло Калфин и Веселин Марешки – всички около 5%.

Татяна Дончева е с подкрепа от 2,7%. При Пламен Орешарски няма осезаеми резултати, но това може да се промени ако ДПС застане зад него.

Снимка: bTV

От „Галъп” посочват, че тези, които ще използват опцията „не подкрепям никого” трудно могат да се определят. Хипотетичната величина е около 4% от всички имащи право на глас.

При хипотетичен втори тур е трудно да се предвиди победител, посочват от „Галъп”. Разликата между Цачева и Радев е много малка. Кандидатът на БСП се ползва с 29,6% декларативна подкрепа, докато кандидатът на ГЕРБ – с 26,4%.