Здравното министерство ще обжалва решението на ВАС за отмяната на пръстовия отпечатък за приемане на пациенти в болница.

То не е окончателно и докато делото приключи на втора инстанция, системата продължава да действа.

Идентификаторът е механизъм за контрол и ефектът от него е видим, посочи заместник-министърът на здравеопазването в оставка Ваньо Шарков.

За първата половина на ноември тази година в сравнение с първата половина на октомври е отчетена дейност от лечебните заведения за близо 15 млн. лв. по-малко. Това е спирачка за лечебните заведения, които се опитват да източват НЗОК, допълни той.

Хоспитализациите също са намалели с над 18 хиляди, което и показателно как работи системата след въвеждането на идентификатора.

Областната болница в Бургас купи над 20 сканиращи устройства, след като в началото на месеца пред регистратурата се извиха дълги опашки. „На много от отделенията не работят устройствата, това също не работи”, коментира е регистраторът Цветелина Янева. Тя коментира, че има случай, в който човек с бъбречна криза се превива докато даде данните си и системата греши.

Новината за решението на ВАС породи смут и объркване както сред пациентите, така и сред лечебните заведения, които не бяха сигурни как трябва да приемат болните.

Системата ще продължи да работи и няма да изпращаме инструкции към лечебните заведения, увери обаче Шарков. Той напомни, че регистрацията на пациентите се извършва в рамките на деня, а не непременно в момента на постъпването им в болницата. Има инструкция как да се работи с идентификатора и лечебните заведения ще отчитат дейността си по тази система до крайното произнасяне на съда.

Здравната каса е платила около 400 хиляди лева за въвеждането на системата, а болниците сами са купили сканиращите устройства - по около 300 лева всяко

Целта на въвеждането на кода, станал популярен като пръстов отпечатък, е да се намалят злоупотребите с парите на здравноосигурените граждани. Регистрацията на гражданите предизвика гневни реакции заради забавяне, чакане на опашки и проблеми със софтуера.