Масови нарушения в болниците - най-често при обществени поръчки и при приемане на дарения, разкри проверка на Здравното министерство, започнала в началото на годината.

В опит за борба с измамите, ведомството изготвя наръчник за финансово управление на лечебните заведения.

Установени са нарушения на редица закони - за финансово управление и контрол, обществените поръчки и търговския закон. В някои случаи са сключвани договори с дъщерни дружества, със срокове по-дълги от позволените три години. Няма разписани правила за приемане на дарения. Често след получаване, даренията се бракувани. Не са прозрачни и принципите за раздаване на бонуси на персонала

„Колко ни струват тези нарушения е трудно да кажем, защото всеки един такъв случи е различен”, каза министър Десислава Атанасова.

Инспекторите са установили най-много нарушения в Хематологията в София. Болницата е купила линейки за 94 хиляди лева без задължителното провеждане на обществена поръчка, ремонтирани са тавански помещения, които тя не стопанисва. Освен това болницата е управлявала кафене, което е забранено.

Директорът на лечебното заведение доц. Ставри Тошков обясни, че кафенето вече не работи, линейките са били купени спешно и отрече болницата да е ремонтирала чужди помещения.

„Ние сме се съобразили с всички изисквания и смятам, че с 99% от забележките вече сме се справили”, каза доц. Тошков.

В борда на директорите на държавните болници членуват представители на здравното минситерство, които не винаги са информирали за нередностите.

Здравното министерство е предало одита на Агенцията за държавен финансов контрол, данъчните и прокуратурата.

Здравният министър се закани да има уволнени директори и членове на борда на директорите на болници, ако нарушенията се потвърдят от финансовите институции.