Очистване от греховете и подготовка за новия живот. Това е християнското кръщене според вярванията.

60-годишният Христо Трендафилов е най-възрастният затворник, който днес потърси прошка за греховете си. Излежава присъда за побой над свой роднина. Казва, че последните 40 години прекарал по затворите. Лежал е и за убийство.

„През целия си живот в затвора, докато съм бил, винаги съм вярвал в Бога и в божията закрила. Случвали са ми се най-различни неща и благодарение на моята силна вяра преодолявам всички неща. Единствено съжалявам за собствената си майка, притеснявам се за нея, защото много я обичам и уважавам, защото не съм могъл нищо в живота да направя за тая жена”, обясни Трендафилов.

Общо 13 затворници и арестанти влязоха до колене в изкуственото езеро в двора на затвора. Новопокръстени християни станаха членове от бандата на Наглите и хора на Златко Баретата. Убиецът от Перник Станислав Ангелов-Сиси беше свидетел на тържественото кръщение.

Кръстник на затворниците стана евангелският пастор Иводор Ковачев. В доброто той е повярвал в
последните 18 години и последните няколко години вижда резултат в определени лишени от свобода, които имат „дебели досиета, свързани с убийства, отвличания, наркотрафик, които намирайки Христос в затвора, променят напълно курса на живота си”.

Пасторът не крие, че осъдените, които търсят доброто, след като излязат на свобода не са много.