Онкоболни и техни близки протестират срещу закриването на МЦ „Интегративна медицина“, в който се използват алтернативни методи за лечение. Клиниката е създадена през 2007 г., а на 19 април лицензът ѝ е отнет.

Припомнете си случая:

„Лицензът беше отнет, защото дейността, която извършва центърът, няма право да се извършва в доболнична дейност“, каза в студиото на „Тази сутрин“ д-р Костадинка Пачаръзова, директор на дирекция „Медицински дейности“ при Столична регионална здравна инспекция (РЗИ).

Снимка: bTV

Те нямат необходимите специалисти, а извършват дейност, която съгласно медицинския стандарт е медицинска онкология. Това е нарушение на стандарта, каза д-р Пачаръзова.

Снимка: bTV

МЦ „Интегративна медицина“ лекува с ново, модерно направление, наречено „интегративна онкология“. Очевидно в Столичната РЗИ нямат и понятие от него, контрира управителят на Центъра проф. д.ф.н. Лъчезар Аврамов. Това направление взема най-доброто от конвенционалната медицина и от алтернативната. За тази дейност не ние нужен специалист онколог, каза Аврамов.

Снимка: bTV

Медицинският управител на центъра д-р Христо Дамянов посочи, че пациентите им вече са минали през грижата на онколога и сами казват, че за тях там шанс няма. Стандартите са създадени в съда, това са безсмислени стандарти, добави той.

Снимка: bTV

Много е изненадващо лекари да твърдят, че могат да лекуват онкология без необходимата специалност, коментира главният секретар на Изпълнителна агенция „Медицински одит“ Димитър Евлогиев. Несериозно е в XXI век да се твърди, че „ние сме над тези неща, че онколозите са безпомощни, но ние превръщаме водата във вино и правим чудеса“.

Според Пачаръзова и Евлогиев в случая става въпрос за подвеждане на пациентите.

Евлогиев добави, че лицензът на центъра е отнет и през 2011 г. по същия повод. „След това те правят нова регистрация за нещо, примерно за хирургия, урология и вътрешни болести, и веднага започват същите тези нелегални практики“.

Върху нас се прилага административна репресия, каза д-р Дамянов.

Вижте целия разговор във видеото.